Preskoči na vsebino

Zgodba o NICOLESS

ODGOVORNO OBLIKOVANJE ZA TRAJNOSTNO POHIŠTVO.
Stol Nico Less je odgovor na človeško potrebo po zmanjšanju našega ogljičnega odtisa na planetu in po ponovnem odkrivanju odpadkov kot industrijskega materiala prihodnosti. S ponovnim razmišljanjem o novi filozofiji družbeno odgovornega, trajnostnega oblikovanja sta PRIMOZJEZASTUDIO in Donar ustvarila stol iz recikliranega filca (60 % recikliranih PP plastenk in 40 % netkanega tekstila).
Količina odpadkov v obliki PET plastenk se vsako leto povečuje in jih je mogoče reciklirati v različne vrste materialov. Uporaba odpadkov kot industrijskih materialov prihodnosti je pomembna prednost za zmanjšanje emisij CO2, ki nastajajo v različnih industrijskih procesih.
Donar uvaja nov pristop v industriji proizvodnje pohištva - s procesom, izposojenim iz avtomobilske industrije, smo zasnovali in izdelali številne trajnostne izdelke iz odpadnih materialov, Nico Less pa je najbolj nagrajen in prepoznaven med vsemi.
Cilj je bil uporabiti material, ki velja za smeti – filc iz recikliranih plastenk.

MATERIAL, PROIZVODNJA IN VPLIV NA OKOLJE
Donar že od leta 2012 sledi trem preprostim točkam za ustvarjanje strategije, ki sledi implementaciji konceptov krožnega gospodarstva. Prva ključna točka je okoljska ozaveščenost.
Drugi je družbeni vpliv, ki vključuje trajnostno oblikovanje.
In tretji je izobraževanje kupcev in uporabnikov z novo uporabniško izkušnjo.
Pri odkrivanju recikliranega filca in načinov, kako ga obdelati za uporabo v proizvodnji pohištva, je Donar naletel na številne izzive. Sam razvoj je trajal 2-3 leta, da smo lahko izdelali stol, ki je vzdržljiv, udoben in dostopen številnim ljudem. Toda na koncu smo našli trajnosten material z minimalnim vplivom na okolje.


MATERIAL
Za proizvodnjo Nico Less uporabljamo recikliran filc, ki je sestavljen iz 60-70 % recikliranih plastenk in 30-40 % netkanega tekstila. Poleg tega smo začeli uporabljati filc, ki je industrijski ostanek podjetja, ki proizvaja filc. Če ga ne bi uporabili za izdelavo naših izdelkov iz filca, bi ta material končal v sežigu in še bolj onesnaževal okolje. Tako lahko z gotovostjo rečemo, da je filc, ki ga uporabljamo, 100% odpadek.
Naredili smo tudi raziskavo možnosti recikliranja lupine po končanem življenjskem ciklu izdelka in dobili pozitivne rezultate testa – lupino smo v celoti reciklirali, iz katerega lahko izdelamo nov material za nadaljnjo uporabo v proizvodnji. Na ta način lahko sklenemo celoten krog življenjske dobe materiala in izdelka.

PROIZVODNJA
Lupina Nico Less je izdelana samo s kombinacijo toplote in pritiska.
3-4 plasti materiala predhodno segrejemo v posebni pečici, material vstavimo v kalup in material pritisnemo določen čas. Ko je oblika izdelana, stol vzamemo iz kalupa in počakamo, da se ohladi – potem bo oblika prožna, močna in obstojna.
S tehnologijo, izposojeno iz avtomobilske industrije in prilagojeno pohištveni industriji, smo dosegli udobno sedenje s prilagajanjem oblike človeškemu telesu. Razvoj je trajal mnogo let zaradi testiranj, da bi dobili popolne rezultate, pri čemer se je treba izogibati uporabi kakršnega koli lepila ali drugih lepil.
Danes lahko s ponosom potrdimo, da Nico Less ne vsebuje nobenega lepila ali adhezivov, poleg tega več nima nobenih ojačitev v notranjosti in sama oblika zagotavlja vso potrebno trdnost.
Lupina se enostavno namesti na kovinsko ogrodje, ki je trpežno in obdelano s praškastim premazom. Uporabili smo preprosto rešitev DIY s pritrditvijo lupine s črnimi kabelskimi vezicami, tako da lahko vsakdo enostavno sestavi stol doma.


OKOLJSKI UDAREC
Nico Less je narejen iz recikliranega filca, ki ga ščitijo pred sežigom, kar pomeni, da pozitivno vpliva na okolje. Z edinstvenim dizajnom in njegovo čustveno vrednostjo smo ustvarili dolgotrajen kos pohištva.
Poglejmo nekaj številk:
Nico Less vsebuje 980 g reciklirane plastike v eni lupini.
To je približno 60 - 70 plastičnih steklenic na lupino. To pomeni, da se na 1000 kosov proizvedenih stolov Nico Less porabi 980 kg odpadne plastike.
Z uporabo filca, ki ga prihranimo pred sežigom, prihranimo tudi 1926 kg CO2, ki bi nastal pri sežigu. Tudi - prihranimo 247 kg CO2, ki bi nastal, če bi odpadke odložili na njive. Po koncu življenjskega cikla izdelka je lupino mogoče 100 % reciklirati in predelati v nov material.

Izračuni so bili narejeni na podlagi članka dr. Ole Erikssona, izrednega profesorja
z Univerze v Gävlu, Oddelek za gradbeništvo, energetiko in okoljsko inženirstvo.

DIZAJN NI SAMO V LINIJAH IN LEPOTI, AMPAK PREDVSEM V NJEGOVEM DRUŽBENEM VPLIVU.
Z našo zgodbo ozaveščamo in spodbujamo odgovorno ravnanje ter spodbujamo porabo odpadne plastike. Cena je družbeno odgovorna, saj želimo, da je dober dizajn funkcionalen in dostopen vsem ljudem. V primeru, da se po večletni uporabi školjka stola uniči, uporabnik preprosto odreže vezice in jo nadomesti z novo školjko.
Nico Less je odgovor na vedno večji problem onesnaževanja s plastiko in dokaz, da trajnost, če je pravilno zasnovana, izboljša ergonomske in estetske lastnosti izdelka, ne pa kompromisov.
Številne nacionalne in mednarodne nagrade uvrščajo Nico Less med najbolj nagrajene izdelke v industriji in dokazujejo, da smo na pravi poti, ki ji bomo še naprej strastno sledili. Z vsakim novim izdelkom iz trajnostnih materialov bomo povečali pozitiven vpliv na okolje in nadaljevali z izobraževanjem s premikanjem kolektivne perspektive odpadkov.